PİYASA ANALİZ

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ

WTI Petrol (NYMEX)

 

Ham petrol 80.00 doları test edebilecek mi?

Geçtiğimiz hafta dar bir aralık içinde kalan WTI ham petrol birtakım destekleyici gelişmelere karşı güçlü bir kapanış yapamadı. Ham petrol piyasası için pozitif denebilecek gelişme Rusya’dan gelen arz kesintisi haberiydi. Bunun yanında Çin ve Hindistan’da talebin artıyor oluşu bir süre sonra pazarın sıkışabileceğini işaret ediyor. Rusya'nın batı limanlarından petrol ihracatının Mart ayında Şubat ayına kıyasla yüzde 25 oranında azaltacağına dair raporlar var. Primorsk, Ust-Luga ve Novorossiysk'in batı limanları günde yaklaşık 2,5 milyon varil ham petrol ihraç ediyor. Bu nedenle, %25'lik bir azalma, ihracatta günde 625.000 varil veya dünya petrol arzının yaklaşık %0.6'sı kadar bir azalma anlamına gelir. Dolayısıyla bu daralma, Rusya'nın Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Alexander Novak tarafından Şubat ayının başlarında açıklanan rakamı günde 500.000 varil aşacak. Ancak bu iddialar henüz Rusya Enerji Bakanlığı tarafından doğrulanmadı. Piyasa daha öncede Rus arzının düşeceği yönünde beklenti oluşturmuş ancak gerçeğe dönüşmediğinde satış yönlü baskı oluşmuştu. Bu kez de aynı yanılgı olabilir düşüncesi alıcıların iyimserliğinin temkinli olmasına sebep oluyor. Ayrıca Rusya haberinin etkisinin limitli kalması ABD haftalık petrol stoklarında artışın sürüyor oluşuna da bağlanabilir. ABD Enerji Bilgi Ajansı'ndan (EIA) alınan rakamlara göre, ticari ham petrol rezervleri geçen hafta ABD'de güçlü bir haftalık artış kaydederek art arda dokuzuncu hafta yükseldi. Ticari stoklar, analistlerin tahmin ettiği 2,8 milyon varilin oldukça üzerinde, 7,6 milyon varil yükseldi. Ham petrol rezervlerindeki bu yeni artışın fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir etkisi olması gerekir, ancak bu, altyapı bakım sezonu nedeniyle düşük rafineri faaliyetini yansıtıyor. Öte yandan, benzin stoklarında da düşüş yaşandı. Damıtılmış ürünlerin arzı üzerindeki baskı, hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de Avrupa'da nispeten ılıman kış havasıyla açıklanabilir. Bununla birlikte, büyük merkez bankaları yüksek enflasyon ortamında daha fazla faiz artışının görüleceğine dair sinyaller göndermeye devam ettikçe, durgunluk korkuları piyasaya hakim olmaya devam ediyor ve böylece ham petrolün kazançlarını sınırlandırıyor. Makroekonomik düzeyde, ABD dolar endeksi (DXY/USDX) 105$ bölgesine geri dönüyor ve endeks 105.631'in (önceki yüksek seviyesi) üzerine çıkarsa sonraki üç aylık pivot hedefi 107$ olacak. ABD Doları’nın gücünü koruması deniz aşırı ülkelerden talep için negatif ve ham petrolün emtia piyasası genelindeki dolar baskısından kurtulması güç diyebilirim. Buna rağmen geçtiğimiz hafta teknik görünümün iyileştiğini ve kısa vadede 80.00 dolar seviyesinin test edilebileceğini düşünüyorum. Bu noktada önemli olan ham petrolün 80.00 dolar üzerine yerleşip yerleşemeyeceği?

Teknik görünüm

WTI (NYMEX) ham petrol:

Analitik verilere göre: 31 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 7243 kontrat düşüş ile 304030 kontrat seviyesine geriledi. Ocak ayı boyunca gözlenen net uzun pozisyon artışı 31 Ocak haftası ile son bulmuş görünüyor. Şubat ayı botunca ham petrol piyasasında satıcıların kontrolü olduğunu biliyoruz. Bu nedenle gecikmeli olarak yayınlanan derinlik raporunun kalan haftalarında da muhtemelen net uzun pozisyon miktarında düşüş izleyeceğiz. 4 haftalık gecikme çok fazla ve bu durum öncesinde 1 hafta gecikme ile olsa da bize referans olan derinlik raporunun önemini bir süreliğine rafa kaldırmamıza sebep oluyor.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftayı 76.34 dolar/varil seviyesinde zayıf bir teknik görünüm ile kapatan WTI ham petrol fiyatlarının bu hafta 74.00-78.00 dolar arasında bant içi hareketi sürdürebileceğini tahmin ediyorum. Yukarıda 78.00- 78.50 direnç bölgesi üzerinde kapanışlar görmedikçe ham petrol piyasasında yükselişler limitli kalabilir.

Destekler: 75.00-74.00-72.25

Dirençler: 78.00-78.50-80.00

Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat :

Analitik verilere göre, 31 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net kısa pozisyon miktarında 5078 kontrat düşüş gerçekleşmiş. Kısa pozisyon kapama faaliyeti ile gerileyen net kısa pozisyon miktarı -134321 kontrat iken piyasada 8 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyonlanma var. 31 Ocak sonrasındaki 3 hafta içinde 2.00 dolar seviyesine gerileyen doğal gaz fiyatlarını düşününce sonraki 3 haftada net kısa pozisyon miktarında artış olduğunu tahmin ediyorum. 4 haftalık gecikme ile 31 Ocak haftasının raporunun piyasa pozisyonlanması ile bize yol göstermesi mümkün değil. Bu durumda 1 hafta gecikme ile raporlama normale dönünceye dek dikkate almamakta fayda var. Şu ana kadar hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyir ile doğalgaz piyasasına destek vermedigini biliyoruz. Geçtiğimiz hafta soğuk hava koşulları ve muhtemel talep artış beklentisi ile yukarı yönlü bir tepki yaşandı. Muhtemelen rekor yüksek kısa pozisyon taşıyan fonların kısa pozisyon kapama faaliyeti ile bir yükseliş yaşandı. Ancak şimdilik zayıf olarak görülen bu hareketin kalıcı olabilmesi için doğalgaz fiyatlarının 20 günlük üssel hareketli ortalama 2.60 dolar üzerine yerleşmesi gerekiyor.

Teknik olarak, Son beş işlem gününde yatay satıcılı denebilecek bir hareket ile doğalgaz piyasası haftayı 2.27 dolar seviyesinde kapattı. 9 haftadır düşen ve 4.00 dolar altında fiyatlama ardından alış yönlü tepkilerin zayıf kaldığı piyasada satış yönlü eğilim sürüyor.

Destekler: 2.02-1.85-1.60

Dirençler: 2.65-3.00-3.70

 

Burada yer alan tüm bilgi, yorum ve tavsiyeler; yatırımcıları bilgilendirmek amacı ile Noor Capital Market Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanmıştır. Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler; hukuki veya mali tavsiye olarak yorumlanamaz veya yatırım danışmanlığı kapsamında değerlendirilemez. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yatırım seçenekleri, yorumlar ve tavsiyeler; kişisel görüşlere dayanmakta olup bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.