PİYASA ANALİZ

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ

Petrol piyasası sıkılaşan arz ve zayıf talep arasında kaldı…

Petrol piyasası, OPEC+ üretim kısıntısı ile sıkı bir küresel arzın karşısında tüketicinin satın alma gücünü aşındıran zayıf ekonomik görünüm arasında sıkışıp kalmış görünüyor. Bunun yanında haftanın son işlem günündeki geri çekilmeye rağmen güçlü ABD Doları, deniz aşırı ülkelerden talebi törpülüyor. FED’ in, Kasım ve Aralık aylarında faizi agresif bir şekilde artırabileceği ve bunun da aktivite ve talepte önemli bir yavaşlamaya katkıda bulunabileceği beklentisi var. Enflasyona gelince, ABD'de bir yıl boyunca Eylül'de zar zor düşerek Ağustos'taki %8.3'e karşı %8.2'ye düştü. Çarşamba günü, Enerji Bilgi İdaresi (EIA) ham petrol stoklarındaki haftalık değişimi yayınladı ve stoklar 1.725 milyon varil düşüş gösterdi. Beklenti stokların 1.380 milyon varil artış göstereceği yönündeydi. Düşen ABD petrol stokları ülkedeki talebin arttığını gösterirken, zayıf ekonomik sinyallerin (fiyatlar üzerinde) olumsuz bir etkisi olmasıyla birlikte piyasa şu anda karışık sinyaller alıyor gibi görünüyor.

Öte yanda ekonomiye destek amacıyla Çin ekonomisinde alınan teşvik önlemleri ile ülkede ham petrol talebinin artacağına dair umutlar arttı. Çin, sıfır kovid politikasından vazgeçmeye hazır olmasa da yılın geri kalın aylarında ekonomiye daha fazla destek sağlamak istiyor. ABD'nin Stratejik Petrol Rezervlerinden (SPR) petrol satma planına gelince petrol piyasaları üzerinde sürdürülebilir bir baskı oluşturmadı. Ancak piyasa oyuncuları önümüzdeki günlerde SPR satışlarının fiyatları olumsuz etkileyebileceğini unutmamalı. ABD Stratejik Petrol Rezervleri 1970 yılı ortalarında ülkenin acil ısınma yakıtı talebi ile gündeme geldi. Rezervler Texas ve Lousiana yakınlarında körfezde dört bölgede yer alıyor. Stoklar seneler boyu sabit kaldıktan sonra 2017 başlarında çekilmeye başladı. Rusya’nın Ukrayna ihlali ile geçtiğimiz Şubat ayı ile beraber stoklardaki geri çekilme hızlandı. Beyaz Saray geçtiğimiz hafta stoklardan 15 milyon varil daha satış yapılacağını açıkladı. Geçtiğimiz hafta açıklanan EIA raporuna göre stratejik rezervler 405.135 milyon varil ile Haziran 1984’ten bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Bu durum acil durumlarda arz gerektiğinde stokların düşük kalacağı endişesi yaratıyor. Öte yanda 50 yıl öncesine kıyasla ABD için durumun farklı olduğunu biliyoruz. Pandemi öncesi görülen yüksek seviyelerde olmasa da ülkede günlük petrol üretimi 12 milyon varil seviyesinde seyrediyor. 2010 senesinde ABD’de petrol üretimi günlük 6 milyon varil altındaydı. Kısaca sen 10 yılda ABD’nin üretim artış politikası ile dışarıya bağımlılığını azaltmış olması bugünlerde doğru politika izlendiğini kanıtladı. Mevcut koşullarda ABD ülke içi üretim kapasitesi devasa rezerv stoklarına ihtiyaç duymuyor. Bu koşullarda otoriteler önümüzdeki haftalarda Stratejik Petrol Rezervlerinden gerektiğinde ek satış yapma fırsatı bulabilir.

Analitik verilere göre: 18 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -10796 kontrat düşüş ile 322440 olarak açıklandı. Son dört haftada ham petrol piyasasında yukarı yönlü hareket limitli kalmasına karşı fon net uzun pozisyon miktarında 22761 kontrat artış gerçekleşti. Son rapora göre 9 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile geri çekilmelerin fonlar tarafında alış fırsatı olarak görüldüğü anlaşılıyor. Teknik olarak, geçtiğimiz hafta 50 günlük üssel hareketli ortalama 88.00 dolar altında kalarak zayıf bir görünüm sergileyen WTI ham petrol bu seviye altında kaldığı sürece 80 dolar destek seviyesi test edilebilir. Yeni haftada fiyatların 80 dolar üzerinde tutunup tutunmadığını görmek ilginç olacak. Destekler: 82.00-80.00-79.15 Dirençler: 88.00-89.75-91.75 Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat : Analitik verilere göre, 18 Ekim haftasının derinlik raporunda fon net kısa pozisyon miktarı 3712 kontrat artış ile -126995 olarak gerçekleşti. Son dört haftalık satış ardından ilk kez alım yönlü bir faaliyet ile fon net kısa pozisyon miktarı geriledi. Ancak. Enerji piyasası genelindeki satış yönlü eğilim ile doğalgaz piyasası aşırı satım bölgesinde pozisyonlanmadan yukarı yönlü tepki vermekte zorlanıyor. Buna rağmen yavaş da olsa kısa pozisyon kapama eğilimi başladı diyebilirim. Geçtiğimiz hafta açıklanan doğalgaz stok raporuna göre depodaki stok rakamında 111 kübik feet (beklenti 105) artış gerçekleşti. Mevcut seviyelerde, stoklar yılın bu zamanı için beş yıllık ortalamanın 183 kübik feet altında seyrediyor. Avrupa'da, doğal gaz fiyatları, kış öncesi talebin artmasıyla büyük gerilemenin ardından toparlanmaya başladı. Avrupa'daki durum, Kasım ayı sonlarında Freeport LNG'nin yeniden faaliyete geçmesiyle ABD doğal gaz piyasalarını doğrudan etkileyecek. Teknik olarak, geçtiğimiz hafta yaşanan sert satış baskısı ile 4.95 dolar seviyesine gerileyen yakın vade doğalgaz için yeni haftada 4.30 dolar önemli destek olarak görülüyor. Yukarı yönde güçlü tepki alımları için ise 5.35 dolar üzerinde kapanışlar görmek gerekiyor.