PİYASA ANALİZ

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ

Petrol piyasası sıkılaşan arz ve zayıf talep arasında kaldı

Geçtiğimiz haftaya 85.24 dolar açılışı ile başlayan Aralık vadeli ham petrol yükseliş ile haftayı 88.38 dolar/varil seviyesinde kapattı. OPEC+ üretim kesintisi ve Rusya’nın ham petrol ithalatına yönelik yasak fiyatları destekledi. Talep tarafındaki gelişmelerde en büyük ithalatçı konumunda olan Çin’in covid-19 kısıtlamalarını genişleteceği biliniyor. Orta Çin'deki Wuhan'dan kuzeybatıdaki Xining'e kadar olan Çin şehirleri, sınırlamaları ikiye katlıyor, binaları kapatıyor, bölgeleri kilitliyor ve genişleyen salgınları durdurmak için milyonlarca insanı sıkıntıya sokuyor. Perşembe günü Çin, ülke çapında 1.000'den fazla yeni vaka bildirdi bu rakam, Şanghay'ı 2022 başlarında tam bir tecrit haline getiren günde on binlerce kişiye kıyasla mütevazı bir sayı, ancak ülke genelinde daha fazla kısıtlamayı tetiklemek için yeterli. Bununla birlikte, piyasalar arz endişeleri ve şaşırtıcı derecede olumlu ABD ekonomik büyüme verileri tarafından desteklenmeye devam etti. Kısa dönem verilerde Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık (API) Envanter Verilerinde 21 Ekim ile sona eren haftada 4,250 milyon varil artış gerçekleşti. Beklenti 200 bin varil artış olacağı yönündeydi. Stoklardaki artış Stratejik Petrol Rezervlerinden serbest bırakılan 3.4 milyon varili içine alıyor. Son durumda ülkede SPR stokları 401.7 milyon varile geriledi

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yaşanan satış baskısına gelince IMF’in Asya ekonomik tahminlerini aşağı yönde güncellemesi etkili oldu. IMF bu kararın gerekçesi olarak, küresel parasal sıkılaştırma, artan enflasyon, Ukrayna'daki savaş ve Çin’deki keskin yavaşlamanın Asya bölgesi üzerindeki negatif etkisini adres gösteriyor. IMF, Çin'in büyümesinin 2021'deki %8,1'lik artışın ardından Nisan tahmininden 1,2 puanlık bir düşüşle bu yıl %3,2'ye yavaşlamasını bekliyor. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin gelecek yıl %4,4, 2024'te ise %4,5 büyüyeceği tahmin ediliyor. Çin ekonomisi kovid-19 kısıtlamaları ile yavaşlarken ABD yılın üçüncü çeyreğinde beklenenden daha yüksek yıllık %2,6 büyüme kaydetti. Yılın ikinci çeyreğinde ABD ekonomisi %0,6 daralma kaydetmişti. Bunun yanında Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya yüksek enflasyona ve enerji arzına ilişkin endişelere rağmen üçüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde büyüdü. Sonuç olarak, Çin ve Asya bölgesinden esen negatif rüzgarlara rağmen ABD ve Almanya ekonomik verileri güçlü kalıyor. Arz tarafında OPEC+ üretim kesintilerinin başlaması ve Rusya'nın ham petrol ithalatına yönelik yaklaşan yasak da fiyatları destekliyor.

Teknik görünüm

TI (NYMEX) Ham Petrol :  Analitik verilere göre:25 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -8184 kontrat düşüş ile 314256 olarak açıklandı. Son rapora göre 7 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı taşıyan fonlar son raporda satış yapmışlar. Bir önceki hafta ise alış tarafındaydılar. Kararsız bir seyir olduğunu ve bir süre daha devam edeceğini söyleyebilirim. Teknik olarak, yeni haftada 90.00 dolar varil önemli bir direnç iken 86.50 dolar üzerinde piyasa 90.00 doları denemek isteyebilir. Merkez Bankaları toplantıları ve diğer piyasalar ile etkileşim yanında Rusya'ya tavan fiyat uygulaması piyasaya yön verecek. Son haftalarda olduğu gibi ham petrolün yön tayin temkete zorlanacağı ve kararsız bir seyir izleyeceğini düşünüyorum.

Destekler: 86.50-84.00-82.25

Dirençler: 90.00-91.35-93.65

Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat :

Analitik verilere göre, 25 Ekim haftasının derinlik raporunda fon net kısa pozisyon miktarı 6854 kontrat artış ile -133849 olarak gerçekleşti. Son dört haftalık satış miktarı 7239 kontrat ve fonlar son 52 haftanın en yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyor. Derinlik raporuna göre doğalgaz piyasası teknik olarak aşırı satım bölgesinde ve önümüzdeki haftalarda kısa pozisyon kapama faaliyeti görebiliriz. Doğalgaz piyasasına gelince yatırımcı bekleyişi ile ters düşen garip bir fiyatlama görüyoruz. Yatırımcılar, Avrupa Birliği'nin yaptırımlarının Rus gaz arzını tamamen keseceği ve kışın gelmesi kaçınılmaz olduğu için doğal gaz fiyatlarının yeniden artmasını bekliyor. Çin ve Güney Afrika gibi ülkeler elektrik tüketimini azaltmak için geçici elektrik kesintileri uygulamaya başladı bile. Yatırımcılar, Avrupa Birliği'nin yaptırımlarının Rus gaz arzını tamamen keseceği ve kışın gelmesi kaçınılmaz olduğu için doğal gaz fiyatlarının yeniden yükselmesini bekliyor. Enerji piyasası garip bir konumdayken, Avrupa bölgesinde de en kötü durum senaryosu olarak kesintiler baş gösterirken, Avrupa ve Teksas Doğal Gaz Fiyatları kısa bir süre için negatife gitti. Şimdilik, Avrupa kısa vadede doğal gaz kapasitesini artırmak için yüzer gaz terminallerini kullanıyor ve her yıl gemi başına yaklaşık 4 milyon ton ekliyor. Neyse ki, gemiler, Avrupa'nın enerji dönüşümü yol haritasında önerilen yeşil bir yakıt olan metana dönüştürülebilir. Soğuk vurduğunda, tüm gözler Ukrayna'da (ve enerji fiyatlarında) olacak.

Teknik olarak, geçtiğimiz hafta başında 4.75 dolar düşük seviyesini gören yakın vade doğalgaz bu seviyeden yaşanan topalanma ile haftayı 5.68 dolar seviyesinde kapattı. Yeni haftada 5.50 dolar üzerinde kalabilir ise doğalgaz 6.40 dolar direncini test etmek isteyebilir. Aşağıda 4.80 dolar önemli destek olarak işlevini sürdürüyor.

Destekler: 5.50-5.10-4.80

Dirençler: 5.95-6.40-6.80